CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday, April 24, 2012

not for long !

Assalamualaikum.

semalam baru sampai JB dari jaulah akhawat LKD.
20-22 daurah then terus jaulah.

superb osem! buat jaulah sebab tak nak pisah dengan sahabat LKD gitu je lepas daurah but it turned out that makin lama dengan derang,makin susah nak pisah :'(

saya sebelum ni serious sedih bila fikir ramai yang apply overseas. rasa macam semua nak tinggalkan saya. yeah,i'll be here. malaysia. haha. tapi sekarang dah tak sangat since ramai jugak apply U yang sama. :D

memang tak patut fikir nak U yang ada kawan je tapi berapa ramai je yang betul-betul ada di hati ini? that is why it is quite hard to apart.

takpe. next daurah less than a month. lebih kurang 3 minggu je !

sungguh aku cinta sayang mereka. Ya Allah,moga Engkau redha.


Daurah 3. second last :'(

Jaulah osem :D

Wednesday, April 11, 2012

life lesson

Assalamualaikum.


since it late,i will make it short. eheh. but guess it doesn't work -_-'

Pagi tadi gi hutan bandar. sedang kami berempat duduk di pondok,datang seorang uncle. pakaian agak shabby. around 60s - 70s. chineese.

Dia kata yang dia dah 5 tahun datang situ. might every day. dia belajar nyanyi n nyanyi kat orang. tak kira bangsa apa. so, dia pun nyanyilah dalam 4 lagu. haha. mula2 memang sume gelak tapi manage it well supaya tak nampak macam insult atau perlekehkan. sebelum mula dia dah pesan tak nak sesape amik gambar or rakam dia. dia tak nak ada kat internet. setiap lagu,dia akan benti n cite kat kitorang macam2. nape lagu tu gitu,nyanyi the best keluar suara ikut perut,etc. he even taught us how to sing! haha. ok,layan je. tapi jangan risau. do re mi sa so la ti do je.

dah habis sume lagu burung kakak tua,i don't want to know dengan lagu cina..then dia cite yang dia x de agama tapi selalu baca buku2 agama or buku tentang Islam. tak ingat. tetibe dia tanya :

'awak sume islam,kan. muslim. haa.. saya mahu tanya. nape awak pakai tudung?'

'sebab tuhan suruh.'
'untuk lindungi.untuk jaga.'
*yeah..tak tahu the best answer nak bagi. so,mungkin jawapan yang mudah yang kami rasakan sesuai.

'haa...kamu tahu tak kenapa? masa dulu....zaman Muhammad..haa..kamu kenal aa.... zaman itu pasir aja....etc...etc....haa... lepastu ada laki2 jahat...mahu rape perempuan cantik saja. tak cantik tak mahu. haa.. sebab itulah dia kasi tutup. mahu jaga.'

err. ok. purdah atau niqab kah? huu.

then tanya lagi;
'atuk kamu kawen bape?' haa...kamu tahu kenapa orang islam boleh kahwin 4 orang? haaa...Muhammad ada banyak isteri,kan? kamu tahu?

later on dia explain nape...
1. dulu selalu berperang. so,suami dah takde. then Muhammad suruh yang kaya kawen dengan sorang...etc...etc...pastu...siapa yang mahu jaga mereka kalau tiada yang mahu kawen sama dia?

then tetibe dia cite sejarah monggol...kuat...takluk cina...etc.

tapi yang menarik..

Raja monggol waktu tu, (dia kata ya bila kami sebut Hulagu Khan. wallahu 'alam.) pergi berburu dengan orang2 dia. Derang bawak sekali helang yang dah ditrain untuk kesan makanan. bila helang dapat track,ia akan inform kat raja atau orang2 dia. so,derang dapat berburu dengan mudah. tapi binatang kecik macam arnab tu helang uh amik sendiri.

lama kelamaan raja tu haus. dia dan orang2nya pun gi sungai. lepas amik air,baru nak minum,helang tu jatuhkan air raja uhh (tak tahu cane). raja tu geram tapi takpe. gi lagi amik air kat sungai. baru nak minum,helang tu jatuhkan lagi. so,raja pun bernekad. sekali lagi helang tu jatuhkan,dia akan bunuh helang tu. panah. so,raja turun lagi sekali amik air. and again,helang tu jatuhkan. without second thought,raja tu panah. zap. mati.

tapi tetibe dia terfikir. nape helang tu beria-ia sangat jatuhkan air aku? dia pun suruh orang2 dia gi cek kenapa. orang2 dia pun bergerak ke punca sungai. tengok dan terus mencari. tapi still tak jumpa sebabnya. selepas 1KM mencari, jumpa. ada seekor ular besar yang telah lama mati kat sungai tu. sungai ni tak berapa besar,so ular tu melintang dari tebing sini ke tebing sana. yes. it's a poisonous snake. racun ular tu mengalir ke bawah. raja tu? kawasan dia amik air tu bawah lagi dari ular tu. now he knew what the reason for the eagle's act. menyesal tak sudah. menangis tak berlagu.

then,raja tu amik bangkai helang tu n buat macam monumen lah kot lebih kurang. sebagai penghargaan jasa helang tu. alkisahnya,sampai sekarang orang monggul akan bela helang based on kisah tu.

habis cite,uncle tu tanya apa yang kami dapat dari cite ni? tak sempat jawab dia terus sambung;

'jangan buat decision masa tengah marah. kasi cool dulu. kalau orang marah sama orang marah aa..tarak jadi. kena kasi sejuk dulu.'

cerita ni memang memberi kesan. betapa kadang2 apa yang kita fikir atau sangka tu boleh jadi 360 berbeza. dan betul, bile kita layankan jugak marah tu,benda akan jadi worse selalunya. ada quote,'every minute u get angry, u loose 60 seconds of happiness.'

dia pun cakaplah yang dia pun nak balik dah. n he said, ' i did not want to be happy all by myself. i want tobring happiness to other people.' eheh. bagus. sebelum uncle tu pergi,dia pesan supaya kami sentiasa hati-hati.

eheh. actually thanks a lot,uncle. u teach us many new things actually. senanye banyak kali jugak tengok2 jam masa dengar uncle tu. hehe. tapi cover2. rupa2rupanya dah sejam lebih kami mendengar! fuuhh.

kadang-kadang bila ada yang bertanya tentang fiqah,islam,aqidah,akhlak,etc..kita akan jawab dalam bentuk fakta. tapi uncle ni jawab dalam bentuk sebab dan musabab. bila seseorang tu tahu sebab dan musabab dia kena buat sesuatu,baru senang dia nak terima,faham,amalkan. tak gitu?

huu.
Wassalam.


Monday, April 2, 2012

GMJ ; Global March to Jerussalem

Assalamualaikum.



30 Mac 2012, Stadium alawati,Shah Alam.

Alhamdulillah, bersyukur n excited sangat dapat pergi sebab mula2 umi n abah tak bagi. huu. benda biasalah tu kan. risau. nasib baik ikram johor sediakan bas n ajak budak2 r2s2. bolehlah tumpang sekaki. alhamdulillah again.

kami sampai lambat. tak tahulah sebab jalan jammed atau driver drive berhati-hati.

kami sempatlah jugak jejak kasih dengan akhawat lkd n kawan2 sekolah yang tak pernah jumpa lagi tahun ni. sebab sekejap sangat, rasa tak terlerai pun rindu ni T^T tapi takpe. kena manage feelings jugak,kan.

alkisahnya,ada lebih kurang sketsa pada penghujung event. agak meremng bulu roma sepanjang dalam stadium uh. laungan takbir. kibaran bendera. rijal dakwah.

one thing for sure, if today generation can't win,there's always next generation. and it is continuous, for sure !


“Akan sentiasa ada sekumpulan dari umatku, yang terus menegakkan kebenaran, dan
tegas berjuang menentang musuh. Tidak sekali-kali akan memudaratkan perjuangan
mereka, walau dirintangi kesusahan dan dipinggirkan. Hingga datang ketentuan
Allah, dan mereka akan tetap sedemikian.” Sahabat bertanya kepada Rasulullah
, “Dimanakah mereka itu?” “Mereka itu berada di Baitulmaqdis, dan di sekitar
Baitulmaqdis!”

hadis nabi. Riwayat Abu Daud x silap. ada jugak dalam nasyid baitul maqdis. nyanyian siapa terlupa pulak.

*gambar nak letak tapi malas pulak nak off phone bukak cover belakang cabut memory card cucuk kat komp copy msokkn blek kat phone tutup blek cover belakang msokkan balik dalam casing then baru turn on phone. heh.

ehem. bila malas memang banyak alasan,kan?